De AanschafOm in het bezit te komen van een nerts zijn we geheel afhankelijk van de goodwill van een nertsenfokker. Bij particulieren zitten ook wel nertsen maar daar wordt vrijwel niet mee gefokt wordt. Voor wij eindelijk een nertsenfokker gevonden hadden die bereid was om ons een nerts te verkopen hebben we zeker 10 tot 15 andere fokkers benaderd. De fokkers die wij spraken waren heel argwanend en terughoudend als wij aangaven dat wij graag een nerts wilden hebben. Er werd ons verteld dat een nerts niet te houden en nooit tam te krijgen was. De reden dat we het dier toch kregen was dat wij ook al wasberen en een stinkdier hadden en dat we waarschijnlijk wel wisten waar we aan begonnen.

Later toen we de mensen van de farm beter leerden kennen bleek dat zij in het verleden veel nare ervaringen hebben meegemaakt als het over het weggeven van hun dieren ging. Vaak wilden mensen dieren terug brengen omdat ze toch niet zo geschikt waren, of de dieren werden gewoon losgelaten met alle gevolgen van dien. Er werden ook wel eens foto's gezien van nertsen uit hun farm die er slecht uitzagen in hele vieze verblijven, en die foto's stonden dan in allerlei anti-bont blaadjes. Een andere reden dat deze mensen wantrouwend en argwanend zijn is het feit dat zij hun beroep constant moeten verdedigen en dat ze denken dat iedereen tegen hen is.

Als je een fokker gevonden hebt die je een nerts wil leveren moet je altijd zorgen dat je een puppy neemt, van tussen de 4 en 5 weken. Ik heb voor een kennis een pup gehaald van 6,5 week oud. Deze was al erg schuw en blies als je er in de buurt kwam, dit diertje is ook nooit meer echt tam geworden. Of je een reutje of een teefje moet nemen maakt volgens ons niets uit, al zijn er mensen die zeggen dat een reu liever en rustiger is. Een reu wordt wel een stuk groter en is veel indrukwekkender dan een teefje. Als je weinig tijd hebt om het diertje zelf genoeg aandacht te geven, moet je er zeker 2 nemen. Ze moeten dan wel tegelijk genomen worden want als de dieren ouder worden kunnen ze niet meer bij elkaar gezet worden. Het maakt niet uit of je 2 teefjes, 2 reutjes of gemengd neemt.Een nerts is wel een solitair dier maar met meerderen zijn ze veel speelser en actiever.

 

Teven en reuen blijven beide speels, en als je de dieren samen ziet spelen kan je je haast niet voorstellen dat het solitaire dieren zijn. Trouwens al je de nerts alleen en dan als huisdier houdt, speelt het dier ook zelden alleen en daagt jouw uit om mee te spelen. Voordat je besluit om een nerts aan te schaffen, moet je je heel goed realiseren waar je aan begint en echt zeker weten dat je al de tijd er voor over hebt en dat ook nog over 5 jaar, want anders betekent het dat het dier in een of andere opvang of zelfs gewoon losgelaten wordt. En daardoor krijgt het houden van een nerts een slechte naam, en verpest je het houden van deze dieren voor andere liefhebbers.