De Nerts In Nertsenfarms



Over het fokken van nertsen in nertsenfarms zijn de meningen heel erg verdeeld. In Nederland is er bijna niemand meer die een echte bontjas wil dragen, afgezien van de eliteklasse. Als je op televisie de mensen van het koningshuis,bekende Nederlanders of ministers met hun vrouwen ziet, zie je regelmatig echte bontjassen lopen. Al het bont dat in Nederland geproduceerd wordt gaat naar het buitenland en dan voornamelijk naar ScandinaviŽ. Alleen al in Nederland zijn zo'n 200 nertsenfarms waar ruim 2,5 miljoen nertsen per jaar gefokt worden.

De nertsen worden in kooien gehouden van p.m. 90x40x35 cm en daar zitten doorloopgaten in zodat de dieren wat kunnen switchen van kooi. Per kooi zitten gemiddeld 2 a 3 nertsen.Er worden nu op diverse farms experimenten gedaan om de Nertsen in groepsverband te houden,dit houd in dat de jongen bij de moeder blijven tot aan de pelstijd en niet na 7a11 wkn weggehaald worden.Misschien blijkt deze manier van huisvesten uiteindelijk wel bevorderlijk voor het welzijn van de dieren,omdat dit toch een sociale verrijking is en misschien minder stress geeft. De jonge nertsen worden in het voorjaar geboren en blijven zeven maanden leven totdat zij gedood (gepelst) worden. De nertsen worden gedood door vergassing met koolmonoxide.Dit is een snelle pijnloze dood. De mening van vele mensen is dat de nertsenfarms er niet meer hoeven zijn omdat bont nergens voor nodig is. Dit is misschien wel waar, maar de meeste mensen dragen wel lederen schoenen en jassen en dat is dan geen enkel probleem.

Ik heb zelf als elektricien in een slachthuis gewerkt en kom regelmatig bij een Nertsenfarm. Ik wil niet zeggen dat ik het een geweldig gezicht vind om al die nertsen in kleine kooien te zien zitten, maar vergeleken met varkens, mestkalveren en kippen  heeft een nerts het wel minder slecht, is mijn mening. Ik ben door mijn werkgever weggestuurd bij het slachthuis omdat ik te vaak problemen maakte als er weer eens (lompe) boeren hun vee kwamen lossen. Je moet eens zien hoe deze mensen een vrachtwagen met varkens legen. Als de varkens niet uit de auto getrapt kunnen worden, worden ze wel met kettingen over metalen roosters naar binnen getrokken. Vervolgens komen er op deze manier de gehele dag varkens binnen, die allemaal in een hal gepropt worden waar ze de hele dag besproeid worden. Tegen de tijd dat ze geslacht worden ligt de hal al vol bloed en stukken oren en andere lichaamsdelen, omdat de varkens de hele dag vechten. Misschien van de stress?

Ook kippen uit legbatterijen die bijna niet kunnen lopen met afgebrande snavels en half kaal, die met zoveel mogelijk stuks in 1 hand in korven gepropt worden hebben het mijn inziens slechter dan een nerts.

Het lijkt misschien moeilijk te verdedigen waarom het nodig is om de nertsenfarms te handhaven in Nederland terwijl er vrijwel geen bont afgenomen wordt. Maar stel dat Nederland alleen maar zou produceren voor eigen gebruik,dan zou er toch helemaal geen economie zijn. .Je kan zeggen van de nertsenfokkers wat je wil maar niet dat zij slecht met hun dieren omgaan. De voeding die de dieren krijgen is inderdaad zoals gezegd wordt een prak, maar dan wel van hoogwaardige kwaliteit. De kooien zijn klein, maar toch zie ik als ik er weer eens voer ga halen, altijd nertsen spelen of nieuwsgierig waarnemen. Van apathisch of stereotiep gedrag zie ik in de korte tijd dat ik daar ben niets. Van het verhaal dat de nertsen gedrogeerd voedsel krijgen om rustig te blijven zodat hun pels niet beschadigt, schijnt niets waar te zijn.De dieren worden juist geselecteerd op rustig en sociaal karakter.Met dieren die stereotiep gedrag tonen of die erg nerveus of angstig zijn wordt niet verder gefokt.De dieren waarmee gefokt wordt zijn meestal ook niet agressief of gestrest meer.De fokkers hebben de laatste 25 jaar ook al veel aanpassingen moeten doen ivm dierenwelzijn en huisvesting,wat veel investeringen ingehouden heeft.Er is in Nederland geen enkele vee sector waar zoveel in is geinvesteerd.En het is natuurlijk wel een feit dat de fokkers verplicht zijn om zo waardig mogelijk met hun dieren om te gaan, een beschadigde pels is immers niets meer waard.

Voor degenen die graag meer willen weten over het wel en wee van de Nertsenhouderij kan ik het maandblad de pelsdierenhouder aanbevelen.Hierin staat heel veel informatie over de sector maar ook over de Nerts zelf.Ik heb hier zelf al heel veel informatie over ziektes,gedrag e.d uit kunnen halen.Ook de NFE ( Nederlandse vereniging van fokkers van edelpelsdieren) staat open voor vragen,en heeft een website waarop deze gesteld kunnen worden.WWW.NFE.NL