De Nerts Als Huisdier 
 

Wij willen middels deze site zeker niet alle mensen aanzetten tot het aanschaffen van een Nerts, omdat het dier zeker niet voor iedereen geschikt is. Voor degenen die geen ervaring met dieren hebben behalve een hond of een kat, of mensen die hun huis niet geschikt willen of kunnen maken voor een Nerts, moeten niet aan een Nerts beginnen. Een Nerts is nl. geen knuffeldier en er valt het dier geen wil op te leggen. Een Nerts is altijd onderzoekend en zit overal in of op en aan. Planten en bloemen moeten altijd buiten bereik of gebarricadeerd zijn.

Een Nerts weet elke uitgang naar andere ruimtes,  spouwmuren of kruipruimtes te vinden. (Dit hebben wij zelf al meerdere malen ondervonden).

Ook mensen die niet elke dag tijd willen/kunnen vrijmaken voor het beestje zijn geen geschikte baasjes. Een Nerts is een redelijk gedomesticeerd maar nog geen gezinsdier, en het is dus best mogelijk dat een Nerts verwilderd zodra er te weinig aandacht aan haar besteed wordt. Onze Nerts (Snoopy) weet dat zij tegen de avond naar binnen mag en staat dan ook ongeduldig bij het deurtje van haar ren te wachten. Zodra zij in de kamer is krijgt ze meestal de dolle 5 minuten en rent en springt ze knorrend de hele kamer door. Daarna worden wij altijd uitgedaagd om te spelen en rustig zitten is er dan niet meer bij. Hoe het spel verloopt bepalen wij zelf, want met onze dochter (Jill) van 6 jr. speelt Snoopy een stuk rustiger dan met ons. Jill is ook nog nooit door Snoopy pijnlijk gebeten terwijl Snoopy ons (mijn vrouw en ik) in haar spel soms goed aanpakt. Het is wel zo dat als Snoopy te over enthousiast wordt en wij het teken af! roepen en haar in haar gezicht blazen, ze ook onmiddellijk stopt met bijten. Na een tijdje gespeeld te hebben trekt Snoopy zich terug op haar vaste plaats en gaat liggen slapen,  maar zodra er activiteiten in huis zijn is zij er weer. Een Nerts is nl. erg nieuwsgierig en is altijd in de buurt. Snoopy is voor alle gezinsleden even lief, al is ze voor Jill veel voorzichtiger. Waar Jill is, is Snoopy meestal ook,  en dat komt waarschijnlijk omdat Jill vanaf dag 1 de opvoeding van Snoopy op haar genomen heeft.

Wij hebben Snoopy gekregen toen ze net 4 weken oud was, en net een paar dagen zelf at. De bedoeling was om haar bij onze wasberen te plaatsen,  maar omdat ze nog zo klein was moesten we haar nog binnen houden. Jill was elke dag met het beestje bezig en naarmate Snoopy ouder werd viel het ons op dat deze 2 wel heel erg goede maatjes waren. Wij waren er de hele tijd vanuit gegaan dat het vriendelijke gedrag van het Nertsje wel over zou gaan. Snoopy volgde Jill overal en zelfs buiten bleef Snoopy bij Jill. Vanaf dat moment besloten wij dat Snoopy niet bij de wasberen kwam maar misschien wel een huisdier kon worden. We gingen zelfs buiten met haar wandelen, en een riem was niet nodig want Snoopy bleef toch bij ons. Zij was ook absoluut niet bang van de dingen die er om haar heen gebeurden, en honden bleven vanzelf op een veilige afstand alsof ze wisten dat dit beter was.

Maar toen ze een half jaar oud was veranderde haar gedrag naar vreemden toe. Ze kon niet meer door iedereen aangehaald worden, en ging ook regelmatig vreemden te lijf die te dicht bij kwamen. Los meelopen was er dus niet meer bij. Nu Snoopy volwassen is kunnen alleen ons gezin en een enkeling die regelmatig op bezoek komt haar hanteren, en worden anderen soms hard gebeten of Snoopy zet even haar stinkklier open.

Dit is misschien ook wel een reden voor veel mensen om niet aan een Nerts te beginnen. Voor ons is Snoopy een geweldig huisdier en vermaakt zij ons elke dag en ook voor onze dochter is Snoopy een ideale speelkameraad die altijd in is voor een stoeipartij en zelfs meehelpt om de kleertjes van de Barbies uit te trekken. De vele frettenbezitters die ons land bezit zullen wel veel dingen herkennen, maar toch is een Nerts een heel ander dier dan een Fret. Een Nerts kan trouwens wel goed met andere dieren samen gehouden worden, want Snoopy loopt samen met een stinkdier door de kamer. Deze 2 negeren elkaar gewoon, maar wij kennen mensen die de Nerts samen met katten houden en die spelen zelfs samen. Ook hebben wij mensen in de kennissenkring die handopgevoede Nertsen in een grote ren houden en daar veel plezier in hebben. Nertsen houden nl. muizenslaapjes en zijn zowel overdag als 's nachts actief, en blijven ook volwassen nog speels. Je moet ze dan wel op jonge leeftijd en met meerderen bij elkaar houden.Een Nerts heeft ook veel goede eigenschappen vergeleken met andere zogenaamde echte huisdieren, denk aan het konijn, cavia, hamster en dergelijke.

Een Nerts stinkt absoluut niet,alleen bij angst zet het dier haar stinkklier open.

Een Nerts is Zindelijk en doet haar behoeftes op een kattenbak.

Een Nerts geeft respons en niet enkel omdat ze wat te eten krijgt,  maar omdat ze iets leuks met jouw wil doen.

En niet te vergeten, kijk eens goed naar een Nerts en zie wat voor een geweldige schepping zij is die moeder natuur ons nagelaten heeft.  

Hieronder vier foto's van een reu en teefje (maya en radja), dit zijn de nertsen van vrienden,en een toegezonden foto van een andere nertsenbezitter.