De HuisvestingEen Nerts is een ongelofelijk actief en beweeglijk dier dat zichzelf uiteraard het beste kan uiten in een grote ren. Waar het volgens ons niet aan mag ontbreken is zwemgelegenheid, die natuurlijk ook zo ruim mogelijk moet zijn. Met onze Nerts gaan wij regelmatig naar het strand, en zodra Snoopy het water ziet wil ze er meteen in (ja een Nerts zwemt ook in zout water).

Thuis in haar ren bevind zij zich ook een groot deel van de dag in het water en het vijvertje is eigenlijk te klein, daarom moet er elke dag ruim de helft van het water bijgevuld worden omdat zij zo wild is in het water en alles onderspettert. Dit is ook 1 van de redenen om een Nerts nooit binnenshuis te houden. De 2e reden is dat je binnen in huis het dier nooit de ruimte kunt geven die het nodig heeft. In Duitsland hebben ze een veel betere wetgeving i.v.m. dieren huisvesting, en daar stellen ze ook een minimum huisvesting vast in de wet. Deze wet zegt dat een Nerts alleen gehouden mag worden in een ren van minimaal 6 mē. Door deze wetgeving vallen veel mensen af die een dier veel te klein willen huisvesten, maar in Nederland mag je een (beschermd) dier helemaal niet houden. En zodra het een onbeschermd dier betreft is er geen enkele regelgeving die het dier beschermt. Er is niemand die jou kan verbieden om een Konijn in een schoenendoos te houden, maar iemand met een bos van 2 Hectare mag b.v. geen apen of bepaalde roofdieren houden. De 3e reden om een Nerts buiten te houden is dat een nerts het binnen al veel te snel warm heeft. Als het binnen in huis te warm is zoekt Snoopy al snel een koele plek op. Daarom moet je natuurlijk ook zorgen dat de ren niet op een plaats staat waar de hele dag de zon op staat, een nerts kan zijn bontjas nl. niet uittrekken en kan dan oververhit raken.

Het verblijf waar Snoopy in woont is vroeger een speelhuisje voor kinderen geweest en daar hebben we een stuk aangezet. In het huisje zijn vervolgens plateaus gemonteerd op diverse hoogtes, en is er een buis van100 mm rondom door het huisje gelegd waar Snoopy eerst doorheen moet om naar buiten te kunnen. Op de vloer ligt vinyl en dat is ideaal schoon te houden. Als slaapplaats hadden wij een nachthok in de buitenren voorzien, en daar lagen een aantal doeken in. Maar Snoopy sleepte deze doeken er steeds uit en probeerde deze door de buis naar binnen te krijgen. We hebben toen wat doeken in het huisje gelegd en daar slaapt zij nu altijd tussen. Omdat een Nerts zoveel in het water is en dus ook vaak nat is moeten deze doeken wel regelmatig verwisseld worden, anders gaan ze verstikken en stinken.

In de hoek van het huisje hebben we een plastic bak gezet van ongeveer 10 cm hoog, en deze gevuld met geperste zaagsel korrels. Deze korrels werken perfect in de kattenbak, ze absorberen goed en halen ook goed de reuk weg. Deze bak wordt altijd door Snoopy gebruikt en dus blijft het verblijf ook schoon en vergt het weinig onderhoud. Wij hebben voorheen geprobeerd om haar muizen en ratten e.d. te voeren, maar deze werden overal verstopt (en dan het liefst in de buizen) waarna je er na een tijdje vanzelf achter kwam.

Nu geven wij in haar enkel bevroren nertsenvoer dat wij in haar buitenren leggen en dat ook binnen enkele uren opgegeten wordt. De afmeting van haar verblijf is ongeveer 4 mē en dus eigenlijk te klein, maar omdat zij ook elke avond los in huis mag lopen kan zij haar energie toch wel kwijt.