De VerzorgingHet belangrijkste punt van de dagelijkse verzorging is volgens ons wel de speeluurtjes. Wij denken dat als deze uurtjes achterwege gelaten worden, we het diertje zeer veel te kort doen. Tot de dagelijkse verzorging behoort ook het verstrekken van voedsel, al schijnt het wel goed voor de nerts te zijn om 1 maal in de week een dag over te slaan.

Ook controle of wel al het voedsel is opgegeten is belangrijk, en of er nergens voedsel verstopt is. Zeker op warme zomerdagen komen er grote aantallen vliegen op af. Minimaal 1x per week moet de kattenbak verschoond worden, niet omdat de ontlasting zo stinkt maar omdat het zoveel is. Een nerts plast en poept ontzettend veel, en een bak van 40cm x 40cm ligt na een week echt wel vol.

Een nerts hoeft niet in bad, omdat het beestje toch al geregeld in het water te vinden is. Een nerts is een (sterk) dier en heeft normaal weinig last van allerlei kwaaltjes (waarschijnlijk omdat een nerts dicht bij de natuur staat). Wij raden je wel aan om bij de fokker na te vragen of de ouders wel onverwant zijn, omdat zij vaak op kleur fokken en dan niet kijken naar de bloedlijn van de ouders. Nu er steeds meer particulieren Nertsen gaan houden blijkt dat de diertjes naarmate ze ouder worden wel degelijk gezondheidsproblemen kunnen krijgen, misschien wel door inteelt? Zo is er een kerngezonde Nerts plotseling overleden aan een (na onderzoek gebleken) hartkwaal, en blijkt het dat er bij andere liefhebbers ook wel eens een plotseling een Nerts sterft terwijl de diertjes van te voren kerngezond leken. Laatst kwam er iemand bij ons waarvan zijn Nerts plotseling verlamd was geraakt, en 3 dagen later stierf. De oorzaak hiervan is onbekend. Er is tot op heden zo weinig over afwijkende ziektes bij Nertsen bekend omdat de meeste het 2e levensjaar niet halen. Behalve Aleutian Disease, acute longontsteking (Pseudomas), Botulisme en hondziekte. Dit zijn de bekende ziektes die op de farms voor kunnen komen maar waartegen alle dieren ingeŽnt worden. Dus voor ons Nertsen bezitters is het dan ook aan te raden om onze dieren elk jaar te laten inenten. Dit gebeurd door een cocktail tegen Botulisme type C, longontsteking (Pseudomas) en serotypen 5-6-7. En tegen de hondziekte met Mink Distemper. De gevaarlijkste ziekte die een nerts kan krijgen en waartegen niet geŽnt kan worden heet Aleutian disease, en dit is een echte Nertsen ziekte. Deze ziekte is echt besmettelijk en ongeneeslijk. Normaal hoeven wij ons als nertsen bezitters daarover geen zorgen te maken als we er maar zeker van zijn dat we onze nerts bij een farm halen die ziekte vrij is en dat we vervolgens niet meer met onze nerts bij een farm in de buurt komen.

Wij hebben onze nerts ook laten inenten tegen de honden en kattenziekte, en dat is zeker nodig als je met de nerts buiten komt. Een goede dierenarts die kennis van zaken heeft is op het terrein van exotische zoogdieren nogal moeilijk te vinden. Wij hebben voor al onze dieren en dat zijn de Nerts, stinkdier, prairiehonden en wasberen de Hr. klaver als dierenarts. Deze dierenarts heeft ontzettend veel ervaring op het gebied van exotische zoogdieren. De Hr. Klaver werkt door het hele land en voert ook operaties ter plaatse uit. Je kunt voor meer informatie mailen met klaver4dieren@zonnet.nl.