De VoedingDe voeding van een Nerts in de natuur bestaat voornamelijk uit kleine knaagdieren, zoals muizen, ratten en zelfs konijnen. Een Nerts is een zeer goede zwemmer en heeft ook vis, rivierkreeften en watervogels op het menu. Het is een goede jager en jaagt op vrijwel alles wat hij te pakken kan krijgen. Een Nerts jaagt vooral 's nachts en watervogels zijn dan ook een makkelijke prooi.

Wat voeding in gevangenschap betreft is het een ander verhaal: In de winkels ligt geen voedsel dat speciaal voor de Nerts is ontwikkelt. Er zijn mensen die de Nertsen frettenbrokken of kattenvoer geven, dit is als ze het al eten, geen geschikt voedsel omdat er veel te veel zouten in zitten waar de Nerts nierproblemen van kan krijgen. Onze Nerts kijkt de katten of frettenbrokken niet eens aan.

Het beste voedsel wat je de Nerts kunt geven is voedsel dat ook in de Nertsenfarms gegeven wordt. Dit is een stinkende brei, maar hier zit alles in waar een Nerts behoefte aan heeft. Dit voedsel is speciaal ontwikkeld voor de Nerts, en de Fokkers zijn er bij gebaat dat het beestje het beste voedsel krijgt, omdat een ongezond dier nooit zo'n mooie pels kan hebben als een gezond dier.

Wij krijgen ons voedsel van een Nertsenfarm uit de buurt, die het ons geheel kostenloos geeft. De brei wordt vervolgens ingevroren en daarna in porties verdeeld. Elke avond wordt er een bevroren portie in haar ren gelegd, en is 's morgens opgegeten. Dus van de stank hebben wij absoluut geen last.

We hebben ook wel eens geprobeerd om haar kuikens, muizen of ratten te voeren, maar deze werden alleen maar vestopt op de vreemdste plaatsen en lagen daarna alleen maar te rotten. Wel eet ze rauwe kippenpoten of drumsticks, en vis vindt ze helemaal het einde.

Het beste lijkt mij om een een Nertsenfokker te vinden die zo vriendelijk is om u het Nertsenvoer te leveren. Voor hem is het peanuts omdat hij complete silo's met voer heeft staan, en u bent voor een lange tijd voorzien, omdat u het in kunt vriezen.

Onze Nerts is elke avond in huis en heeft inmiddels ontdekt dat er nog meer dingen zoals chips, div broodbeleg en zoetigheden lekker zijn en dat bedelen soms ook helpt. Ze staat ook vaak op haar achterpoten achter ons als de koelkast open gaat of als er brood gesmeerd wordt.